Het belangrijkste rentetarief in de eurozone blijft ongewijzigd op 0,5 procent.
Dat maakte de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bekend na afloop van de rentevergadering.
Economen hadden al verwacht dat de rente in het eurogebied op dat historisch lage niveau zou worden gehandhaafd.
De Europese economie krimpt dit jaar wat minder sterk dan eerder verwacht en zal volgend jaar hoogstwaarschijnlijk groeien, maar de risico’s op een terugval blijven groot, stelde de president ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit.
Krimp eurozone 2013, groei 2014
De ECB verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 0,4 procent krimpt. Voor volgend jaar voorspelt de ECB een groei van 1 procent. In juli voorspelde de centrale bank nog een krimp met 0,6 procent dit jaar en een plus van 1,1 procent in 2014.
Draghi stipte verschillende risico's aan voor het economisch herstel in de eurozone. Zo kan de recente onzekerheid op de financiële markten roet in het eten gooien en kunnen grondstofprijzen sterk stijgen door de politieke spanningen rond bijvoorbeeld Syrië.
Tegenvallende groei in andere delen van de wereld en aarzelingen bij het doorvoeren van structurele hervormingen in de eurolanden kunnen het herstel volgens Draghi ook de nek omdraaien.
Nederland: langzaam herstel
Draghi gaf desgevraagd aan dat er ook in Nederland enige lichtpuntjes zichtbaar zijn. Hij wees daarbij op het herstel in de industrie en de toename van de export. ,,Ik zou daarom een langzaam herstel verwachten. Maar op middellange termijn blijven de vooruitzichten gematigd, net zoals in andere eurolanden''.
De Italiaanse centralebankpresident gaf verder aan dat het belangrijk is dat het Nederlandse overheidstekort volgend jaar verder wordt ingeperkt en dat de huizenmarkt, het pensioenstelsel, de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg worden hervormd. De uiteindelijke beslissing hierover ligt echter bij de regering, benadrukte Draghi.
Beleid VS
Volgens Draghi heeft de ECB nog niet met de Federal Reserve gesproken over een mogelijk gecoördineerde actie bij de beperking van het huidige stimuleringsbeleid. Het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort zijn ingrepen in de markt gaat inperken heeft de afgelopen tijd voor veel onzekerheid gezorgd op de financiële markten. De gevolgen daarvan zijn wereldwijd zichtbaar, van Brazilië tot India en Indonesië. Het IMF riep centrale banken in dat verband onlangs op tot samenwerking bij de aanpassing van hun beleid.
Draghi herhaalde zijn voorspelling dat de ECB de rente in de eurozone nog een aanzienlijke tijd op of onder het huidige historisch lage peil zal houden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl